Onze voeten krijgen genoeg te voortduren en vaak staan we daar niet bij stil. Voor mij is een voetmassage een vast onderdeel van de avond binnen het gezin: Even ontspannen door de voeten onder handen te nemen en daarmee het functioneren van het hele lichaam  te ondersteunen. Kinderen zijn ook dol op het krijgen van een voetmassage!

De werking
Ik gebruik het onder andere om de weerstand te verhogen, rugklachten te verminderen en spijsvertering te stimuleren of  te kalmeren. Een voetmassage stimuleert de doorbloeding van de voeten en is door middel van reflexzones verbonden met de rest van het lichaam. Door te masseren wordt de gezondheid versterkt, want het schakelt het  zelfgenezend vermogen van het lichaam in. Het is dus een hele natuurlijke manier van het herstellen van je lichamelijke balans. Veel mensen zitten automatisch al aan bepaalde plekken op hun voeten die in verbinding staan met andere plekken in het lichaam waar ze klachten ervaren.

 

De geschiedenis van de voetmassage

Voetmassage in het oude EgypteVoetmassage werd op deze manier ruim 3000 jaar geleden  als therapie al toegepast in landen als Egypte, China en India. Men had toen al ontdekt dat via reflexpunten op o.a. de voeten, de organen en weefsels op een positieve manier beïnvloed kunnen worden. In heel veel landen is (voet)massage nog steeds een vanzelfsprekende methode om aandacht te geven aan de gezondheid. En gelukkig vinden ook in het Westen steeds meer mensen de weg naar de ontspanning. Geen overbodige luxe aangezien heel veel mensen grote druk ervaren in hun dagelijks leven. Uiteindelijk gaat het om het vinden van de juiste balans, zodat alles met plezier is vol te houden. En dat fysieke klachten voorkomen of weggenomen kunnen worden. Er zijn in de Nederlandse zorgverlening pioniers op het gebied van beleid maken die er voor pleiten meer nadruk te leggen op gezond blijven, dan op beter worden. “Beter voorkomen, dan genezen”-principe. In de praktijk ligt het soms iets gecompliceerder, maar het basisprincipe “goed voor jezelf zorgen” blijft altijd van kracht.

 

Ultiem genieten
Daarnaast is het ook gewoon heel lekker om een goede voetmassage te krijgen. Sommige mensen boeken een aparte voetmassage als voetreflexzonebehandeling, andere mensen vinden het fijn als een voetmassage is geïntegreerd in een algehele ontspanningsmassage. Maar ook op het werk kan het fijn zijn om even kort te ontspannen en weer herladen aan de slag te kunnen. Een voetmassage heeft namelijk hetzelfde effect als een powernap, het geeft weer even een energie boost!

Write a comment