De meest voorkomende klacht waarom mensen een massage boeken en met name een rugmassage is pijn in de rug en een nek die vast zit. Vaak gaat dit gepaard met terugkerende hoofdpijnen die voortkomt uit de vastzittende spieren. Het soepel houden van de spieren is zelf met oefeningen te doen, maar voor het losmaken van spieren en behandelen van “knopen” is een ander nodig.

Oorzaken
Rugmassage, uitleg over wervelkolom
Rugmassage, uitleg over wervelkolom

Soms is pas tijdens de rugmassage duidelijk hoe vast iets zit of hoe gevoelig bepaalde plekken eigenlijk zijn. Hoewel iedereen anders is, is het in grote lijnen zo dat vrouwen over het algemeen meer nekklachten hebben en mannen meer last van hun onderrug. Vanuit een holistisch oogpunt komt dit doordat vrouwen veel verantwoordelijkheid op hun schouders nemen, waarbij ze de stress veelal opslaan in de schouders en nek. Mannen hebben vaker last van hun onderrug. Dit hangt samen met de vaak financiële verantwoordelijkheid die zij voelen voor henzelf, hun gezin of het bedrijf. Ook moeilijke en stressvolle situaties hebben hun weerslag op de rug. Klachten aan de linkerzijde duiden vaker op iets in het verleden, klachten aan de rechterkant staan vaker in relatie met iets dat komen gaat of waar men middenin zit.

Daarnaast spelen lichaamshoudingen natuurlijk een grote rol. Het kan voorkomen uit (zwaar) fysiek werk of juist een langdurige zittende werkhouding. Tijdens een rugmassage is het dan fijn als die gevoelige plekken extra onder handen worden genomen. Ook geef ik de wervelkolom altijd extra aandacht om zo de doorstroom te bevorderen, de afvoer van gifstoffen te stimuleren en de ligamenten te behandelen ( dit zijn banden die de wervels aan elkaar verbinden.

Genieten van een rugmassage
Daarnaast is het ook gewoon heel lekker om een goede rugmassage te krijgen. Ontspannen, even niets moeten, beter in je vel zitten en opladen.  Bij mijn massages begin ik altijd met een uitgebreide nek-schouder- & rugmassage, die ik afhankelijk van de keuze uitbreidt met het masseren van de rest van het lichaam. Het lichaam is natuurlijk een geheel en klachten kunnen door het hele lichaam heenwerken. Maar massage is ook een fijne manier om preventief goed voor je eigen lichaam te zorgen en om gewoon van te genieten. Een moment voor jezelf nemen is belangrijke en de endorfine die vrijkomt bij een massage heeft ook een positief effect op de gemoedstoestand: Een soort natuurlijk anti-depressiemiddel.

 

Write a comment