Babymassage is in Nederland populairder geworden de afgelopen jaren en niet zonder reden. Het is een heerlijk, ontspannen moment samen met je kindje. De meeste baby’s genieten van een massage. Ze liggen vrij in een warme ruimte, ervaren hun lichaampje op een ontspannen manier en hebben fijne 1-op-1 contact met hun ouder/verzorger. Dit vergroot de hechting tussen beide nog meer.

 

Blijdschap
Om te beginnen komt er endorfine vrij bij babymassage. Endorfines zijn signaalmoleculen die informatie overbrengen tussen cellen. De informatie van de endorfine bestaat o.a. uit een gevoel van geluk of euforie. Baby’s worden er gewoon gelukkig van en hetzelfde effect zie je bij degene die de massage geeft. Lichaamscontact door knuffelen en massage vermindert stress bij de baby, tijdens het hele eerste levensjaar en daarna. Het kan zelfs ziekte op latere leeftijd voorkomen.

 

Bevordert ontwikkeling
Ten tweede wordt een baby zich veel bewuster van zijn of haar lichaampje. Iedereen ziet dat baby’s gedurende hun eerste levensjaar steeds meer controle krijgen over hun lichaampje. Babymassage helpt daarbij omdat het door aanraking de aandacht bewust vestigt op bijvoorbeeld de beentjes of handjes. Lichaamscontact is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het hormoonstelsel van de baby. Bij de geboorte zijn er namelijk nog nauwelijks verbindingen (synapsen) tussen de hersencellen. Vooral in het eerste jaar groeit het prille brein explosief. Als de baby één jaar oud is heeft hij al 85% van zijn definitieve hersengewicht. Het merendeel van de verbindingen dan ook al aangelegd. De hersenen zijn eigenlijk een spiegel van de enorme ontwikkeling die je een baby in dat eerste jaar ziet doormaken. Het wordt steeds duidelijker dat die ontwikkeling van hersenen een dynamisch proces is, op basis van de ervaringen die baby’s opdoen. Bij positieve ervaringen zoals praten, lachen en knuffelen komen hormonen vrij die de ontwikkeling van synapsen bevorderen. Babyhersenen groeien dus door goed contact. (meer info, klik hier)

 

Toepassing
Babymassage is niet moeilijk om te leren. Ik geef zelf korte privélessen aan ouder&baby  op een moment naar wens. Het doel van de korte cursus is om handvatten te krijgen om het lijfje op een manier te masseren die fijn is, te leren ontspannen en waarbij wordt voorkomen dat het kindje niet per ongeluk ook de spanningen of vermoeidheid van de ouder overneemt. Op basis van technieken die goed aan te leren zijn en waarbij speelse elementen worden gebruikt, is de babymassage thuis op elke gewenst moment te gebruiken. Voor het slapen gaan of tijdens een wakker uurtje overdag. Als baby’s opgroeien met deze manier van aanraking wordt het onderdeel van hun zelfverzorgend vermogen. Ze worden zich bewust van spanningen  in hun lijf en zullen naar mate ze ouder worden, vragen om massages op specifieke plekken. Op deze manier blijven ze goed in contact met hoe ze zich lichamelijk voelen en zoeken ze zelf middelen op om in balans te blijven. Altijd handig tijdens elke fase van het leven.

 

Write a comment